Odin 2023 Testkonferansen sprengte alle rekorder!

Over 400 Odin-deltakere var i strålende humør da testdeltakere fra hele landet møttes i sentrum av Oslo. Nå vurderer Programkomiteen og faggruppen om de trenger enda større lokaler enn SAS Radisson-hotellet til neste år.

Da fremtidsoptimist Eirik Norman Hansen slapp løs sine 149 kroners droner i storsalen på SAS Radisson, satte det et verdig punktum for en konferanse som er dønn seriøs, men som også har sine lekne sider.  Kanskje det var en årsak til at det var trangt om plassen på hotellet denne tirsdagen? 

Futurist og teknologioptimist Eirik Norman Hansen avsluttet Testkonferansen Odin 2023 med sitt foredrag «Se forbi det åpenbare».

Over 400 mennesker i perlehumør skapte en herlig stemning under årets testkonferanse. Vi i Dataforeningen merket det allerede i køen da det ble skannet billetter for harde livet om morgenen. Alle de blide åsynene utviste nydelig køkultur og satte en standard som varte hele dagen. Deltakere strømmet ut og inn av både storsal og mindre møterom etter hvert som det ene gode foredraget etterfulgte det neste:

Sikkerhet for oss som ikke er sikkerhetstestere, Testing på godt og ondt – eller hvordan jeg lærte å omfavne kaos, Effective Tools for Quality Coaching, Testing ruins movies, but saves the world, Ytelsetester dere ikke skattemeldingen, eller?, Hvordan brukerinvolvering skaper eierskap til egen helse, Testautomatisering i tidsklemma. 

Pluss mye, mye mer

Hvordan gikk det an å ikke bli nysgjerrig? Og hadde du ikke behov for det faglige til enhver tid, kunne du kose deg med en bøtte med popcorn til frokost eller en softis som dessert, mens du skravlet med utstillerne. Det manglet i det hele tatt ikke på servering, inkludert en særdeles mangfoldig og rik lunsj.

Opptur på opptur

– Det er gått kjempebra. Den store oppturen fikk vi fredag da vi fikk vite fra Dataforeningen at det var fulltegnet, sa Astrid Notø Larsen, til daglig ansatt i Norsk Helsenett. Larsen er styreleder for faggruppen Software Testing (SWT), som også er programkomité for årets Odin. 

Shomaila Kausar var, i likhet med Larsen, strålende fornøyd, men samtidig klokkeklar:

– Vi må finne et nytt og større sted neste år! Det er for varmt i enkeltlokaler, og det er ikke nok plass for leverandørene, utbrøt Kausar som dermed innrømmet at utsolgt kommer med en kostnad. Kausar er til daglig avdelingsleder og senior testleder i Systek.

Hun og resten av komiteen er allerede i gang med å tenke på utvidelse av konferansen i 2024. 

– Det som er så fint med denne konferansen er at det er så bredt faglig. Du har alt fra brukerinvolvering innenfor helse, automatiserte tester til erfaringer fra ulike testhverdager, metodikk og test av filmer fra Hollywood. Det er et rikt spekter av temaer. Test er jo ikke smalt, og det er definitivt et argument for at vi bør vurdere å finne et sted å arrangere neste år som er større, sa Larsen.

Nok en gang rekord!

Programkomiteen hadde gått høyt på banen før konferansen og satt opp ny deltakerrekord som mål, som ville innebære at man slo rekorden fra 2022. Det betød flere engelskspråklige innlegg og et større internasjonalt perspektiv. I tillegg var målet at konferansen fikk et klarere profesjonsfokus, der testutviklere og testledere ble tilbudt rendyrkede spor for nettopp deres arbeidsoppgaver og behov. Ref: https://www.dataforeningen.no/okt-profesjonsfokus-for-testfaget/

Hager Debech er én av ildsjelene i faggruppen «Software Testing», og en av dem som skaffet foredragsholdere til Odin-konferansen. Hun jobber som senior testutvikler i Testify AS og daglig leder i ecFeed AS og var pådriver for at det måtte opprettes et demo-rom under Odin 2023. Med stadig flere applikasjoner og hyppigere integrasjoner, trenger også fagfolkene hjelp til å finne frem i ulike test- og administreringsverktøy. 

På demo-rommet sto folk i kø for å sjekke ut hva blant annet automatisk testing egentlig innebærer. 

– Vi er avhengige av at testverden beveger seg i riktig retning og at testerne er med på denne utviklingen, mente hun. 

Debech og Shomaila Kausar har sammen vært «Odin-generaler», dvs. faglig programansvarlig for årets konferanse.

Shomaila Kausa og Hager Debec ønsker velkommen til Testkonferansen Odin 2023.

Et løft for mangfold

Debech trakk også frem Astrid Notø Larsens arbeid for mangfold på konferansen:

– Du har jobbet på tvers og kjempet for at det blir muligheter for flere både å delta og bidra. Det har inspirert oss til å invitere engelske talere. Jeg fikk senest i går en tilbakemelding fra en foredragsholder hvor viktig det var for henne å snakke det språket man er mest komfortabel med, selv om hun også snakker norsk. Det er jo ganske stressende å stå på en scene.

Interim leder i Dataforeningen, Paal Leveraas, har vært med på mange IT-konferanser i en lang yrkeskarriere, men påpekte at den kvinnelige andelen her var langt større enn på en gjennomsnittlig samling med IT-folk.

– Det er vi som blomstrer i IT-verden, responderte Debech fast med en trillende latter.

– Jeg tror kanskje det har noe med kvinnens egenskaper til å koordinere, organisere og ordne saker. Det finnes mange kvinnelige testledere i Norge. Det gjelder å kommunisere skikkelig og forstå helheten i systemene. Dessuten er nok testfaget og testmiljøet litt mer ‘open-minded’, sa Larsen.

Torbjørn Laukvik fra programkomiteen sjekker ut Soco sin stand på Testkonferansen Odin 2023.

I gode og onde dager

Kanskje var det bryllupseden som slo best an ved årets konferanse? Her skulle ikke bare solskinnshistoriene trekkes frem. Slagordet for årets seminar var nemlig «Testing i gode og onde dager». Som ellers i livet består testing av gode og dårlige perioder, ingen dager er like. I stormen av nyheter innen maskinlæring og KI må man imidlertid stadig minne hverandre på at mennesket er den viktigste komponenten.

– Det er viktig å ikke glemme den menneskelige biten i alt fokuset på verktøy og systemer. Vi skal også ha fokus på testressursen, det er viktig å sørge for at den får motivasjon og riktige verktøy. Man kan automatisere mye, men ikke alt, uttalte Shomaila Kausar før konferansen. 

Testlederen må ha en viss pondus, til tider være tøff og kunne stoppe leveranser i de tilfellene hvor det er nødvendig. Foredraget «Hva gjør egentlig den sabla testlederen nå?» som Liss Gjelseth holdt, var et glimrende eksempel på hvordan man sjonglerer en stressende hverdag med mange baller i luften. Som testleder i Politiets IT-enhet får hun stadig testet multitaskingen i en hektisk hverdag. Og når testingen hovedsakelig skjer ved hjelp av automatisering, er det noen som egentlig ser hva lederen faktisk gjør? 

På etterfesten tirsdag kveld kunne man i hvert fall blomstre og se hverandre for hva man er, og ikke minst hva man gjør. I år ble et nytt konsept testet ut med det klingende navnet «Odin games». Her teamet deltakerne opp med fremmede for å konkurrere i ulike leker. For eksempel det å bygge et høyest mulig Lego-tårn på to minutter som tåler belastningen fra vinden fra en hårføner i ti sekunder. Eller bygging av et så høyt korthus som mulig på tre minutter, som kan stå der uten bruk av hender i fem sekunder. Eller ti skudd på blink med Nerfgun.

– Det er gøy å arrangere en testkonferanse der vi tester ut litt nye ting, avrundet Astrid Notø Larsen med et stort smil.  Hun gleder seg allerede til Odin 2024.