Statsbudsjettet 2025 Dataforeningens kommentarer til statsbudsjettet

Norge bruker mye penger på de store oppgavene, men trenger en vesentlig høyere satsing på digitalisering, innovasjon og sikkerhet for å styrke konkurransekraft og produktivitet.

Vi etterlyser satsing for små- og mellomstore virksomheter, og økt satsing på å styrke norske virksomheters modenhet og sikkerhet. Norske myndigheter gjør mye riktig for å støtte norsk offentlig sektor med bevilgninger, men det er viktig å ikke glemme næringslivet!

Daglig leder i Den norske dataforening, Hege Svendsen

Forslag til statsbudsjett for 2025 har noen positive forslag som styrker infrastrukturen, som for eksempel satsing på høyhastighetsbredbånd og økt bevilgning til Altinn og styrking av sikkerhetsmiljøet knyttet til fellesløsningene. Det er også bra å sette av midler for å få på plass en nasjonal infrastruktur for KI og trening av norske og samiske språkmodeller. Forsvaret styrkes vesentlig, også ved at grunnmur for IKT og cyberoperasjoner får 181 millioner i økt bevilgning, noe som er nødvendig for norsk motstandsevne. Satsingene er nødvendige i en urolig periode, og vil ha positive ringvirkninger som strekker seg langt utenfor deres direkte sektorer.

Det er også bra med 100 nye studieplasser til IKT men vi skulle gjerne sett ett null til bak det tallet og øremerkede midler til digitalisering i skolen. At det satses penger på å få tilgang til helsedata er viktig og riktig. Helsedata er helt essensielt å få tak i om vi skal kunne utnytte ny teknologi til å løse noen av de store utfordringene vi står ovenfor fremover.

Vi mener det er avgjørende for næringslivet å ha stabile rammebetingelser, og det er gledelig at den midlertidige arbeidsgiveravgiften nå avvikles. Det er bra at statsforvalterne får 34 millioner til å bistå, veilede og støtte kommunene i beredskapsarbeidet, og det er bra at Nasjonal sikkerhetsmyndighet får 42 millioner kroner til å forebygge og håndtere alvorlige cyberhendelser, samt økt evne til å gi råd, støtte og veiledning.

Vi etterlyser imidlertid satsing på økt digitalisering for små- og mellomstore virksomheter (SMBer), og økt satsing på å styrke norske virksomheters modenhet og sikkerhet. I digitaliseringsstrategien foreslås det blant annet å vurdere om virkemiddelapparatet er hensiktsmessig innrettet for å understøtte den digitale omstillingen av næringslivet, men vi kan ikke se at det er satt av midler til dette i statsbudsjettforslaget. Vi har flere ganger tatt til orde for en egen SMB-portal der små og mellomstore bedrifter kan hente inspirasjon og få veiledning og råd, samt støtteordninger for å få flere til å satse på digitalisering som konkurransefortrinn.

Hvordan kan Norge bidra til at små og mellomstore bedrifter kan øke sin digitale modenhet? SMB-er utgjør ryggraden i norsk næringsliv og står for omtrent 70 prosent av verdiskapingen i privat sektor. Statsbudsjettene bør komme med målrettede tiltak som imøtekommer behovene til disse bedriftene. Kompetansestøtte, bistand for å øke modenhet, og en analyse av nåsituasjonen på norske virksomheters modenhet er noen av de tiltakene vi håper Regjeringen vil komme tilbake til ved revidert budsjett og senere statsbudsjett. Vi har flere ganger tatt til orde for en SMB portal der små og mellomstore bedrifter kan hente inspirasjon og få veiledning og råd, samt gode støtteordninger for å få flere til å satse på digitalisering som konkurransefortrinn. Vi etterlyser også sterkere lut på området sikkerhet. Norge må sikre seg oversikt over dagens situasjon i norske virksomheter. Hvordan er beredskapsevnen egentlig, og hvor godt forberedt er norske virksomheter på trusselbildet som er i konstant endring? Tiltak for å kartlegge nåsituasjonen er nødvendig, og bør komme i fremtidige statsbudsjett.

Vi i Dataforeningen er klare med gode forslag til hvordan dette kan gjøres. Les også våre omfattende innspill til Digitaliseringsstrategien, som du finner her: https://www.regjeringen.no/globalassets/departementene/kdd/aif/den-norske-dataforenings-innspill-til-nasjonal-digitaliseri-l331503.pdf

Vi vil nå involvere medlemmene våre i høringen både når det gjelder digitaliseringsstrategien og statsbudsjettet og komme med våre innspill i høringsrundene.

Hege Svendsen, Daglig leder i Den norske dataforening