Han avslutter Odin 2023 – Vi bekymrer oss for ting vi ikke trenger å bekymre oss for
Teknologioptimisten Eirik Norman Hansen mener vi bør bruke digitaliseringen til å kvitte oss med de kjedelige gjøremålene, bekymre oss mindre og stille inn frekvensen på livslang læring. Han skal holde det siste foredraget på årets Odin og har tenkt å avslutte den store testkonferansen med et smell
Norman Hansen har fått klistret mange gule merkelapper i panna opp gjennom årene: Futurist – teknologioptimist – formidabel formidler. Han er uten tvil en av Norges mest etterspurte talere og ble kåret til årets beste foredragsholder under «Talerlisten 2018». Siden den gang har han vært nominert årlig av Talerlisten.
I det ferskeste nummeret av Computerworld er han portrettert og har fått ansiktet sitt på forsiden av magasinet. Redaksjonen har besøkt ham på kontoret i det som tidligere var en gammel vevstue i Damstredet i hovedstaden.
– Er det lov å si at jeg synes det oppslaget faktisk er ganske kult? Han virker ikke engstelig for å få noen skjeve smil og blikk av misunnelse fra omgivelsene når det er noe han er stolt av.
Og Norman Hansen gleder seg til å avrunde testkonferansen Odin 2023, som avholdes den 19. september på SAS Radisson i hjertet av Oslo.
– Jeg skal ikke snakke for mye om meg selv, men selvsagt vinkle foredraget mitt inn på det som er hovedtemaet; testing.
Foredraget hans har fått navnet «Se forbi det åpenbare», og han holder kortene ganske tett ved brystet. I hvert fall til å begynne med.
– Litt for mange trekker umiddelbare konklusjoner og har en for kjapp oppfatning av nye oppdagelser innen teknologiverden. Ett av budskapene mine er å se forbi det første som slår en. Vi må undersøke nærmere hvordan teknologien påvirker oss og kommer til å utvikle seg. Det er ikke minst her testing kommer inn; hvor er vi, hvor skal vi og hvilke muligheter oppstår, sier han, spørrende.
Viktig å lage gode nok testsystemer
Han er smertelig klar over at det sitter nokså kloke hoder blant publikum på Odin, en teknisk oppegående gjeng som vil analysere alt det han sier i sin egen kontekst
– Jeg mener oppriktig at alle som er til stede har et ansvar når det gjelder å foreta de rette valgene. Men jeg tror samtidig at vi ikke bør bekymre oss for noe vi ikke trenger å bekymre oss for. De fleste av oss er opptatt av å forbedre vår egen tilværelse, men det ironiske i situasjonen er at engasjementet først dukker opp for fullt når det angår en selv. For eksempel beholde jobben. Hvis rammene rundt ditt virke i dag endrer seg, og det er mangel på ressurser; vil det da være viktigst at en selv ikke mister jobben? Det vil være mangel på ressurser innenfor alle sektorer i fremtiden. Derfor må vi bruke teknologi til å finne løsninger på de mange utfordringene.
Norman Hansen er dermed godt i gang med å røpe litt av hva foredraget hans på Odin kommer til å handle om:
– Vi må bli gode på å lage skikkelige testsystemer, blant annet med kunstig intelligens, som tar unna de kjedelige tingene vi likevel ikke trenger å gjøre selv. Mens verden vokser rundt oss, ønsker vi å bli mer avanserte og henge med i utviklingen. Derfor må vi alltid være åpne for læring, mener han.
Hvem savner minibankene?
En av de mange kjepphestene hans er at mangel på kompetanse begrenser og kan til og med stoppe utvikling. De nevnte bekymringene for det vi ikke skjønner, må vi jobbe steinhardt for å kvitte oss med. Vi bør heller finne tilbake til nysgjerrigheten og sulten på læring vi hadde som barn.
Hver gang det dukker opp nye oppfinnelser, kryper også dommedagsprofetene frem.
– Jeg er stadig i en prosess hvor jeg leker og lærer, også under foredragene jeg holder. Jeg tar ofte med en koffert med minidroner som jeg kaster utover publikum. Noen av dem har ikke sett slike ‘gadgets’ før og blir automatisk nysgjerrige. Det er imidlertid viktig å ta inn over seg at teknologi som droner og VR ikke bare er leketøy. VR brukes eksempelvis i hjertekirurgi og bistår i arbeidet med å skaffe dokumentasjon gjennom testrutiner, sier han og tror ikke vi kommer til å savne den tiden hvor vi måtte ta fri fra jobben for å ta ut kontanter fra minibankene.
– Det er rart med det, men som regel savner vi ikke det som ikke er der lenger, så lenge de nye løsningene er bedre. Renholdere som før gjorde rent, brukes nå til å sørge for at vaskeroboter fungerer. Jeg tviler på at savnet etter den gamle arbeidsoppgaven blant renholdsarbeidere er så veldig stort. Lagerarbeidere får hjelp til tunge løft, tungtransportarbeidere får bistand til å kjøre lastebilene. Og kunstig intelligens bidrar til å oppdage flere krefttilfeller tidlig. Jeg tror nok både leger og pasienter er ganske fornøyde med det, sier teknologioptimisten.
Livslange læringsprosesser
Den største kjepphesten hans er imidlertid det umiddelbare behovet for kompetanseheving og vår grunnleggende innstilling til at vi bør bli åpne for å lære stadig mer. Teknologiforståelse og aktiv bruk av IT må inn fra barnsben av, og vi må erkjenne at det er såpass store endringer innen enkelte bransjer at det blir en del yrker som får et betydelig endret innhold. Eller forsvinner i sin nåværende form.
Det blir flere oppgaver å utføre innen hvert yrke, og mange vil måtte ta videreutdanning for å henge med i utviklingen, spesielt den eldre garde.
– Hvordan vi utdanner folk og hva vi utdanner folk til, blir essensielt fremover. Hvordan en høyere utdanningsinstitusjon kan se ut i fremtiden, blir også spennende. Kanskje vil universitetet spille en mye større rolle i folks liv, mye lenger enn i dag, sier han og mener at kunstig intelligens garantert vil bli et viktig verktøy. Ikke bare som hjelpemiddel i kraft av Chat GPT, men også som skreddersøm når det gjelder hvilke områder du personlig bør prioritere.
– De fleste ønsker jo å fokusere på mer enn bare jobb. Kunstig intelligens kan være behjelpelig med oppdateringer på utvalgte livsområder og anbefalinger om hvordan du bør prioritere tiden din, sier mannen som er sitt eget personlige forskningsprosjekt.
I portrettet med Computerworld kommer det nemlig frem at han har fire datachipper operert inn under huden. Hvis du virkelig vil vite hva disse chippene kartlegger, må du melde deg på Odin 2023. Da kan du få tilgang til foredragsholderen in persona og har mulighet til i detalj å få vite hva de fire implantatene røper av personlig informasjon.
Eirik Norman Hansen har, bokstavelig talt, stilt inn frekvensen på livslang læring om seg selv og omgivelsene rundt.
Her kan du lese mer om Eirik Norman Hansen
Her kan du kjøpe billett til testkonferansen som avholdes den 19. september (merk at det er ulik pris for medlemmer og ikke-medlemmer av Dataforeningen